ČAJEVI – DOBRI ZA BILO KOJE DOBA GODINE

ZDRAVLJE

Čajevi su odličan izbor koje god doba godine bilo. Mogu se piti hladni ili topli, podjednako su lepi. Različiti čajevi imaju različitu namenu. Tako se neki piju kako biste smršali, neki čajevi su dobri radi ispiranja pluća pušača, a neki snižavaju holesterol. Pa, kada želimo da ostanemo budni, a ne volimo kafu, opet su tu čajevi. U slučaju da je insomnija naš problem, pogodite ko će nam pomoći – čaj!

Lekovitost koju čajevi poseduju otkrivena je još na dalekom Istoku, gde se veruje da su ovi napici izvor radosti i mudrosti. Legnda kaže da je čaj nastao tako što je jedan od kineskih careva pio svoj “obrok” tople vode (u Kini inače uvek piju toplu, nikad hladnu vodu koliko god stepeni bilo). S obzirom da je sedeo pod jednim drvetom i da je duvao fini vetrić, liska je pala sa drveta i završila u njegovoj šolji. Kada je probao tada još uvek neobični napitak bio je oduševljen njegovim ukusom i odlučio da ga preporuči čitavom stanovništvu. Bila ova priča istina ili ne, čajevi su danas nešto u čemu svakako uživamo. Ljubiteljima velikih količina kafe preporučujemo da je se mane i okrenu se čaju. Ima manje kofeina, a dobar je i za srce, zahvaljujući flavonoidima kojima je svaki od njih bogat.

Sastojci čaja * Glavni lekoviti sastojci čaja su kofein, teobromin, teofilin, adenin, rutin, etarska ulja… ima još i gume, dekstrina, masti, voska, belančevina, tanina… U zelenom čaju ima vitamina C, B1, B2, nikotinske i pantotenske kiseline. Zeleni čaj je snažan antioksidans i primenjuje se u mnogim dijetama, gde treba unositi veću količinu tečnosti uz odgovarajuću fizučku aktivnost. Kofein nadražuje koru velikog mozga, usled čega se smanjuje pospanost , odnosno povećava budnost i povećava psihomotorna izdržljivost. Deluje i na kardiovaskularni sistem ( tako što povećava snagu kontrakcije srčanog mišića), relaksira glatke mišiće bronhija (što ima terapijski značaj), povećava sekreciju hlorovodonične kiseline u želucu, povećava diurezu. Predstavnici antioksidanata u čajevima su flavonoidi,. Flavonoidina sposobnost antioksidacije je vrlo velika, smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih supstanci – vitamina C i E. Flavonoidi pre svega pozitivno djeluju na funkciju srca, ali i sprečavaju razvoj pojedinih vrsta raka.

Beli čaj Ovo je jedna podvrsta zelenog čaja. Sastoji se od najmlađih vršnih listića koji su još uvek prekriveni belom ili srebrnastom dlakom. Pa upravo zbog toga u svom nazivu često imaju pridev, beli (White) ili srebrni (Silver). Ova vrsta drevnog napitka bi mogla biti idealno prirodno sredstvo za mršavljenje i sagorevanje masnih naslaga. Beli čaj je bogat antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadrži 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. Konzumacijom belog čaja ćete poboljšati svoju liniju, ali ujedno i zaštititi celo svoje telo i imunitet. Nemački istraživači su otkrili kako bi beli čaj mogao da predstavlja prirodan način za podsticanje gubitka kilograma, naročito masnih naslaga. Naučnici su proučavali biološke efekte ekstrakta belog čaja. Rezultati istraživanja, objavljenog pokazuju da ovaj biljni ekstrakt efikasno zaustavlja stvaranje novih ljudskih masnih ćelija. Štaviše, istraživači su otkrili da ekstrakt belog čaja stimuliše mobilizaciju masti iz zrelih masnih ćelija. Drugim rečima, čini se kako beli čaj ubija višak masnoće. Beli čaj se dobija iz pupova i prvih listova. Budući da se ovaj čaj puno manje prerađuje od ostalih, utvrđeno je da poseduje obilje prirodnih spojeva. Za njih nemački istraživači veruju da pozitivno utiču na naše masne ćelije.

Metode pripreme :

1) Japanska metoda– prokuvana voda se prohladi na oko 60°, prelije preko čaja i ostavi 3 minuta da odstoji. Ako je čaj previše kiseo, prvu vodu baciti a isti čaj ponovo preliti toplom vodom. Nakon 2-3 minuta servirati.

2) Engleska metoda – jedna šoljica = jedna mala kašika čaja. Listići se preliju vrelom vodom. Nakon 5 minuta čaj se servira.

3) Troprst metoda – za svaku šolju uzeti čaja koliko stane između palca, kažiprsta i srednjeg prsta + jedna merka za čajnik. Sve preliti provrelom ali malo ohlađenom vodom. Dodaci i korišćenje Čaj se može začiniti na različite načine: dodavanjem mleka, ruma, limuna, vanile. Najčešće se zaslađuje šećerom ili medom.

U Kini i Japanu pije se nezaslađen i bez ikakvih dodataka. Može se koristiti i kao začin. Iz listova se dobija i boja.

Tekst: Snežana Birčanin

foto-1zoom

PODELITE