U razgovoru sa menadžerom M.S. maloprodajnog objekta za kućne ljubimce i veterinarska apoteka Šapa 014 o problemima sa kojim su se susretali pet godina unazad kao i kako je izgledala borba sa pandemijom. Razgovor vam prenosimo u celosti. „Još davno, Jevreji su definisali tri ključna faktora koja determinišu opstanak i eventualno rast i razvoj firme koja se bavi nekom trgovinom, a to su: 1. Lokacija 2. Lokacija 3. Lokacija Tako je, lokacija pa sve ostalo, ali pošto živimo u zemlji koja je infrastrukturno i zakonski prilično nesređena, moraju se uzeti u obzir uzeti i uslovi na samoj lokaciji i u njenom neposrednom okruženju, ma koliko ona na prvi pogled delovala kao „prava“. U februaru 2016., moj dobar prijatelj koji je dr. vet. med i ja kao dipl. inž. polj, rešili smo da otvorimo tada radnju iz oblasti koja je svakako tada bila u punoj ekspanziji, Pet shop i vet.apoteka Šapa 014, koja se nalazi na staroj autobuskoj stanici u Valjevu pored mosta u neposrednoj blizini Hrama i stare zelene pijace. Uz nelagodu da vrata lokala nisu do same ulice, sve ostalo je delovalo obećavajuće, jer lokal je na takvom mestu da ne možeš ne znati za njega. Nalazio se na tada budućoj, a sada jednoj od prometnijih raskrsnica u gradu. Ali onda je odlukom gradskih inženjera zbog te nove raskrsnice odlučeno da se brišu sva parking mesta u dužini od 50 metara, koja su išla od našeg lokala naniže ka centru. Šok i neverica, da smo to ranije znali verovatno bi zaobišli taj lokal. Kirija plaćena 6 meseci unapred, sad povratka nema, ajde da vidimo šta će se dešavati. Malo po malo i ipak je počelo da se pokreće polako, jer tada nije bilo ni blizu ovoliki broj radnji ovog tipa , kao što je to danas slučaj. Hrana i oprema za kućne ljubimce tada u ekspanziji, a osim toga upravo zbog blizine pijace krećemo sa prodajom i premiksa(vitaminsko mineralni dodaci) za stoku, i sa obzirom na količine koje prodamo, nekad u šali kažemo da ovo nije pet već premiks shop. Tako da je kod nas pravi sudar mušterija iz grada i sela, što ume da bude prilično zanimljivo iskustvo. Govorili su još tada neki iskusniji, da je to prepodnevna lokacija i da nema šanse da radi uveče. Ja sam ipak bio tvrdoglav i uporan i uspeo da izguram da radi uspešno do 20h, a leti se nekada i duže zadržavalo, jer bude gužva pred kraj. Druga polovina 2017-te, cela 2018-ta i prva polovina 2019-te su bile najuspešniji period u dosadašnjoj petogodišnjoj istoriji radnje. Ali onda pred kraj 2019-te se već osećao neki pad, ne u broju mušterija, već na manju pojedinačnu potrošnju, što nas sve dovodi u neverovatnu 2020. pandemijsku godinu, koja je svakako donela neočekivne obrte i promene. Pokazalo se naime, da je narod panično kupovao zbog već poznatih okolnosti, reći ću samo da su pazari za mart i april bili i dvostruko veći nego inače , a za trostruko kraće radno vreme. Bio je izazov stići uslužiti sve mušterije, bilo je čak i onih koji su plakali i molili samo još njih da uslužimo. Još kad nabavite deficitaran artikal u to vreme, kao što je to meni igrom slučaja pošlo za rukom sa higijenskim rukavicama, eto ga pravi bum! Jedna objava na društvenim mrežama da ih imamo u ponudi i već od sutra ujutro su se formirali dugački redovi pred radnjom, koje verovatno nikada više nećemo videti. Kupovali su svi i staro i mlado i firme i državne institucije, neverovatno je bilo, rekordi su padali u prometu, a moram naglasiti da smo imali fer cenu, kao i pre vanrednog stanja, iako smo mogli kao monopolisti u tom trenutku da budemo bezobrazni, ali polazili smo od toga da se na muci ne treba bogatiti, i da će se se sve ovo završiti, a treba biti čovek i posle toga. Novi talasi pandemije su očekivano doneli stagnaciju pa i pad prometa, šta će se dalje dešavati, to svakako nije moguće više planirati. Nakon svega, došlo je i do promena navika potrošača, konkretno kod nas je recimo prestala potreba za drugom smenom na ovoj lokaciji, jer se sada do 16, eventualno 17h pojavi 90 odsto mušterija koji su nekad dolazili do 20h. Posle 17h nema kupaca više, mislim bilo bi ih, ali ekstremno malo. Konkurencija se uvećala takođe i sada kada radnji ovog tipa ima maltene kao pekara, opstaju samo najveći i mali koji imaju prostora da racionalizuju svoje poslovanje, kao što mi upravo i radimo u ovom trenutku. U susret petom rođendanu ove male firme, sad vidim da imamo materijala i knjigu da napišemo, ali evo ovo u najkraćim crtama smo malo dočarali aktuelan trenutak u poslovanju sa osvrtom i na aktuelnu pandemiju.“ Srdačan pozdrav, vašim čitaocima. Menadžer objekta, M.S.