VLADA SRBIJE DONELA UREDBU O PODSTICAJU ZA RAZVOJ RURALNOG TURIZMA

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju, pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju, rekonstrukciju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Maksimalna visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od deset odsto ukupne vrednosti investicije.

Foto: Envato

Pročitaj više

AGRORAZVOJ PO TREĆI PUT NA MEĐUNARODNOM SAJMU AGROBELGRADE

“Agrorazvoj-valjevske doline” učestvovaće treću godinu zaredom na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva- “Agro Belgrade 2024” od 25. do 27.januara na Beogradskom sajmu. Na štandu “Agrorazvoja” biće predstavljeni proizvodi valjevskih proizvođača rakije, sira, meda, suvog voća i organske hrane. Za posetu sajmu “Agrorazvoj” je obezbedio 50 besplatnih ulaznica poljoprivrednicima sa teritorije grada Valjeva. Ove godine […]

Pročitaj više

STOČARIMA OVE GODINE TREĆINA BUDŽETA

Pošto je doneta Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za ovu godinu, razloga za zadovoljstvo mogu imati stočari. Trećina sredstava ili 23 milijarde dinara namenjenih za direktna plaćanja namenjena su stočarima. Zahvaljujući ovom novcu očekuje se oporavak mlečnog govedarstva, ali i povećanje broja kvalitetnih tovnih junadi.

Pročitaj više

UPUTSTVO ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA POVRAT AKCIZE ZA GORIVO

Poljoprivredni proizvođači zahtev za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize mogu podneti Upravi za agrarna plaćanja u onlajn formi, neposredno u okviru softverskog rešenja eAgrar odnosno elektronskog Registra poljoprivrednih gazdinstava (eRPG). U delu „Računi za gorivo“ korisnici mogu da dodaju račune/fakture za gorivo – dizel i biogorivo kupljeno u veleprodaji, uvozne fakture za gorivo kupljeno iz […]

Pročitaj više

ПОДСТИЦАЈЕ У АГРАРУ ДОБИЛО 35 МИОНИЧКИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Председник општине Мионица Бобан Јанковић уручио је Решења о додели подстицајних средстава мионичким пољопривредницима, а општина је обезбедила  60, 90 па чак и 100 одсто субвенција за инвестиције у секторима млека, меса, усева и органске производње. Подршку за набавку механизације, садница и органску производње добило је 35 пољопривредника за шта је утрошено 3,6 милиона динара. […]

Pročitaj više

NIVO DOZVOLJENOG AFLATOKSINA U MLEKU OSTAJE NA 0,25 MIKROGRAMA PO KILOGRAMU

Od 1. decembra ove godine nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku je, prema pravilniku koji je bio na snazi, trebalo sa 0,25 da se spusti na 0,05 mikrograma po kilogramu (ne litru), što je i evropski maksimalni nivo. Ali, na „evropskom nivou“ bili svega osam dana, pošto je od 9. decembra, na snazi novi pravilnik koji kaže da se ova granica ipak neće spustiti do kraja novembra 2024. godine.

Pročitaj više