REZIDBA MALINE NA ROD
Rezidba maline na rod vrši se u dva navrata, po završenoj berbi i u proleće neposredno pred kretanje vegetacije.
Pročitaj višeRezidba maline na rod vrši se u dva navrata, po završenoj berbi i u proleće neposredno pred kretanje vegetacije.
Pročitaj višeNa području Srbije jabučaste voćne vrste nalaze se u fazi mirovanja, dok su koštičave vrste u fazi mirovanja do početka bubrenje pupoljaka.
Pročitaj višePrilikom obilaska kvantaške pijace u Beogradu reporter STIPS je zabeležio ponudu mušmule, po prvi put ove sezone, po ceni od 180 din/kg.
Pročitaj višeČuvanje voća predstavlja predposlednju fazu u tehnologiji proizvodnje voća. Njime se rešavaju problemi – ili znatno ublažavaju vezani za kvarljivost voća i sezonski karakter potrošnje.
Pročitaj višeDa bi zaštita od žilogriza bila efikasna, neophodno je poznavanje ciklusa razvoja.
Žilogriz se poslednjih godina nalazi na našem području iako se ova štetočina uobičajeno nalazi na području mediteranskih zemalja. Najviše su pogođeni zasadi višnje i šljive na jugu Srbije.
Pročitaj višeCider/Sajder, voćno vino od jabuke, je vrsta alkoholnog pića koje se dobija alkoholnim vrenjem jabuka ili samog jabukovog soka.
Pročitaj višeМалину напада велики број штеточина, проузроковача болести, корови. Из тог разлога, потребно је предузети мере заштите које спречавају појаву болести и обезбеђују здрав и квалитетан род. Нега и заштита засада малине после бербе од изузетне је важности, јер од тога зависи здравље и родни капацитет малињака наредне сезоне.
Pročitaj više„Pieral Lara“ je lateralna sorta oraha koja je selekcionisana osamdesetih godina i francuskog je porekla koja je nastala kao spontani sejanac američke sorte „Payne“.
Pročitaj višeBudući da je kupina kao voćna vrsta višegodišnja kultura, od primenjenih agrotehničkih mera zavisi prinos, kvalitet kao i vek eksploatacije koji je 12 do 17 godina.
Pročitaj višeBerba plodova borovnice obično se obavlja u periodu od šest do osam nedelja, s obzirom na to da postoje rane, srednjerane i pozne sorte. Svaka sorta se bere tri do sedam puta u intervalu od pet do sedam dana u zavisnosti od osobina sorte i vremenskih uslova.
Pročitaj više