KAKO SAČUVATI DUNJE

VOĆARSTVO I VINOGRADARSTVO

Čuvanje voća predstavlja predposlednju fazu u tehnologiji proizvodnje voća. Njime se rešavaju problemi – ili znatno ublažavaju vezani za kvarljivost voća i sezonski karakter potrošnje.

Voće se čuva radi pripreme za direktnu isporuku ili radi postizanja bolje cene i umanjenja pritiska na tržište uskladištavanjem viškova proizvoda u vreme berbe.

Plodovi se čuvaju u središtima proizvodnje ili u središtima potrošnje. Ukoliko se duže čuva, prednost bi trebalo uvek davati čuvanju u središtu potrošnje. Na ovaj način se obezbeđuje i ravnomerno snadbevanje velikih potrošačkih centara.

Prilikom čuvanja voća javljaju se i problemi koji su uslovljeni biološkim procesima u plodovima, tehnologijom gajenja i ekološkim uslovima u kojima su proizvedeni. Stoga je veoma važno da se poznaju poreklo i uslovi u kojima su proizvedeni voćni plodovi, kojima treba prilagoditi i uslove i dužinu čuvanja.

Za čuvanje plodova trebalo bi birati dunje koje su tvrde, žute i velike, bez mekih delova. Dunja može da se čuva na sobnoj temperaturi do nedelju dana. Na hladnom ili u frižideru voće može da bude sačuvano i do početka februara.

Obrane plodove dunja je moguće čuvati oko tri meseca na temperaturi od nula do dva stepena Celzijusa, pri relativnoj vlažnosti vazduha od 90 odsto. Ujedno ih je potrebno tretirati fungicidima, pre nego što se unesu u skladište.

Plodovi se mogu čuvati i u dobro provetrenim podrumima ili sličnim prostorijama do početka februara, pa čak i do marta, u zavisnosti od sorte. Poželjno je da sunčeva svetlost ne prodre u skladište i bolje je ako je soba potpuno mračna.

U ovom periodu može da se javi unutrašnje tamnjenje, gorke pege, plutaste pege ili meka trulež. Zato je najvažnije da se dunje beru na vreme i da se skladište pod navedenim uslovima i ne predugo, kao i da je pre berbe obezbeđena pravilna ishrana, navodnjavanje i prskanje sa CaCl2 i Ca(NO3)2 u više navrata.

Duže čuvanje dunja nije potrebno, jer se one maltene ne koriste za konzumaciju u svežem stanju. A za to vreme, u tih meseci ili tri, već će biti prerađene u razne proizvode, kao što su na primer kompot od dunja, slatko od dunja, ušećerene dunje, sok ili u druge konzervisane proizvode.

Izvor: spec. str. inž. Srđan Čalić, PSSS Pirot

Foto: Envato

PODELITE