Svi ste čuli za breskve ali za planinske breskve verovatno niste čuli. Koliko je veličanstven svet u kom živimo, uverimo se na sitnicama koje iskrsnu iz mora raznolikosti. Godinama prikupljaš neke informacije i odjednom pred oči ti dođe nešto što nikada do sada nisi video.
Planinski breskva ili kineski planika je poreklom iz istočne Azije. U Kini je poznata već 2000 godina. Raste i u Tajvanu, Japanu, Nepalu, Koreji i Filipinima. Planinska breskva ili yangmei, što u prevodu s mandarinskog znači upravo planinska breskva je vrsta jagode poreklom iz Kine.
Plodovi se mogu sušiti, konzervisati, fermentisati u alkoholna pića. Koriste se i za proizvodnu likera, sokova, vina, koktela, pekarskih proizvoda, pa se čak kombinuje i s mlečnim proizvodima. Ovo voće je lekovito.
U lekovite svrhe upotrebljavaju se: kora, lišće i plodovi.
U poslednje vreme predmet je mnogih istraživanja. Dosadašnja saznanja ukazuju na delotvornost ove biljke kod:
• borbe protiv slobodnih radikala ( 50 puta bolje od vitamina E i 20 puta bolje od vitamina C);
• smanjenja krvnog pritiska; • smanjenja lošeg holesterola ;
• smanjeja rizika od katarakte;
• jačanja membrane stanica;
• upala;
• artritisa i dr.
Ako je suditi po izgledu, planinske breskve bi trebale da bude vrlo ukusne i prava je šteta što ih nema u našim krajevima.
Tekst: Snežana Birčanin
foto: putokaz.me
PODELITE