ČVARKIJADA 7. I 8. OKTOBRA

Festival duvan čvaraka ili nama poznatija Čvarkijada ove godine biće održana 7. i 8. oktobra. Prvog dana festivala je predvidjeno takmičenje u pravljenju šoder čvaraka,  a u nedelju, drugog dana, svoje umeće pokazaće takmičari u pravljenju duvan čvaraka.

Pročitaj više

DANAS JE KRSTOVDAN

Krstovdan je veliki praznik koji proslavlja Srpska pravoslavna crkva i vernici, dan kada je pronađen i iskopan Časni krst na Golgoti i dan kada je vraćen iz Persije u Jerusalim. Ovaj praznik još se zove i Vozdviženje Časnog krsta.

Pročitaj više

КО ЈЕ ОВОГОДИШЊИ ШАМПИОН ОВЧАРСКЕ ИЗЛОЖБЕ У ПРИЧЕВИЋУ?

Традиционална 16. по реду Овчарска изложба у Причевићу код Ваљева и ове године окупила је 10. септембра најквалитетнија грла овог краја у оквиру Фестивала јагњећег печења и гулаша. Апсолутни шампион овогодишње изложбе био је Зоран Петровић из Златарића који се представио са 60 оваца три расе и два овна. Била је то прилика да се на једном месту нађу произвођачи оваца, стручњаци, да размене искуства и изнесу своје виђење ове тренутно најуспешније гране сточарске производње у Србији.

Pročitaj više

SEOSKO DOMAĆINSTVO ROĐAK SA SELA

blizini planine Divčibare a udaljeno od Beograda samo 68km nalazi se seosko domacinstvo Rođak sa sela. U blizini je Banja Vrujci, Lepenica, manastir Ribnica, banja Sanković. Sobe, smestaj i noćenje tokom cele godine.  Seosko Domaćinstvo Rođak sa sela, opština Mionica, se bavi seoskim turizmom. U ponudi imamo vajate i sobe u zidanom objektu.

Pročitaj više

DANAS JE PREOBRAŽENJE GOSPODNJE

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Preobraženje Gospodnje. Praznik je posvećen trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost. Prema narodnom predanju, počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen. U pravoslavlju se ubraja u 12 velikih Hristovih praznika.

Preobraženje je posvećeno Hristovom preobraženju na gori Tavor, kada je najavljeno stradanje i slava sina božijeg. Jednoga dana, treće godine propovedi na zemlji, Isus na molitvu povede apostole Petra, Jakova i Jovana na goru Tavor.

Danas je Preobraženje Gospodnje
Dok se molio, njegovo lice se izmeni i zasija kao sunce, a odeća postade sjajna i bela kao sneg, kaže Biblija. Tako se on preobrazi pred njima, čime se prvi put božanska priroda Isusova učinila vidljivom.

Na ikoni Preobraženja predstavljen je Isus Hristos na gori u beloj odeći, okružen svetlošću, sa Ilijom i Mojsijem. Dok ih blagosilja iz njega se širi svetlost. Na desnom vrhu stoji Mojsije i drži tablice Zakona, na levom prorok Ilija. Ispod planine leže trojica učenika, Petar, Jakov i Jovan.

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao ljetnje Bogojavljenje, jer su se i tada, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca. Veruje se da se, uoči praznika, na nebu otvaraju „Božja vrata“ na kojima se pojavljuje sam Gospod i ispunjava želje.

Preobraženje uvek pada u vreme Gospojinskog posta. Zato je praznična trpeza uvek posna, obogaćena ribom i vinom.

U crkvama, na kraju svetih liturgija, osveštava se grožđe i deli narodu, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

Brojni su hramovi posvećeni ovom prazniku, u mnogim mestima održavaju se vašari.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Žene uoči Preobraženja vežu crveni ili beli konac oko ruke i pomisle želju. Ako se konac ne prekine u toku dana, želja će se ispuniti.

Poslednji dan za kupanje u rekama
Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina.

U narodu se slavi Preobraženje kao prelaz iz letnjeg u zimski period, kad vazduh i voda postaju hladniji, lišće počinje da žuti i sve u prirodi što je do tada bujalo polako vene.

Već oko Preobraženja prolaze nesnosne vrućine i vreme postaje hladnije, naročito noću. Zbog te promene u prirodi nastala je u narodu izreka: „Preobraženje je, preobražava se i gora i voda“.

Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Ne treba spavati, plakati i dan provesti u kafani
Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan se ne radi, takođe, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko tada odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv.

Nije dobro ni da neko plače jer će plakati cele godine, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Ali ono što obavezno treba učiniti jeste da prvi put probate grožđe.

Na ovaj dan se strogo posti, a u šumadijskim selima je običaj da se pričešćuju u crkvi.

Crkveni vašari s narodnim veseljem održavaju se širom Srbije.

Veruje se da ako je na ovaj dan lepo vreme, sledeće godine neće biti dobra letina.

Pročitaj više