Grejanje žestokih alkoholnih pića nije neuobičajeno ali se ovaj način konzumacije ipak vezuje za prostor centralne Srbije. Šumadijski čaj je alkoholno piće jačine oko 25%. Manja jačina od 20% i veća od 30% narušava osnovnu aromu i karakteristična svojstva pića.
RECEPT ZA ŠUMADIJSKI ČAJ
Potrebno:
4 supene kašike šećera,
250 ml meke rakije (10 do 12 gradi)
100 ml vode kašika meda
Priprema:
U metalnu džezvu ili neku drugu posudu koja vam je zgodna, stavimo prvo šećer kako bi se karamelizovao. Nakon što dobijemo od šećera šta smo želeli sklonimo džezvu sa vatre i odmah mu dodajemo vodu i rakiju. Sve to vraćamo na vatru i pustimo da sve to fino provri, samim tim i da nam se sav šećer rastopi. Promešamo i naš šumadijski čaj je spreman za konzumiranje. Ukoliko mu dodate i kašičicu meda, užitak će biti potpun. Naši stari kažu da nema bolesti koje Šumadijski čaj ne može da izleči i nezaobilazan je u svim domovima kada se temperature spuste ispod nule. Živeli!
Tekst: Snežana Birčanin
foto: vikimedia
PODELITE