MUŠMULE SKUPLJE OD BANANA

VOĆARSTVO I VINOGRADARSTVO

Prilikom obilaska kvantaške pijace u Beogradu reporter STIPS je zabeležio ponudu mušmule, po prvi put ove sezone, po ceni od 180 din/kg. Ponuda domaćeg voća bila je uglavnom na prošlonedeljnom nivou, dok je ponuda južnog voća bila bolja. Što se cena tiče evidentiran je pad kod jaduke sorte Greni Smit, limuna, nara i pomorandže. Za razliku od njih skuplji su bili banana, grejpfrut, grožđe sorte Italija, grožđe crno ostalo, kruška Viljamovka, malina i oraha. Karakteristika nedelje je rast dominantne cene tikvice, koja je sa prošlonedeljnih 40 din/kg, skočila na 100-120 din/ kg. Bolja ponuda paprike u odnosu na prethodni period uslovio je pad cene, pa je kod babure dominirao iznos od 130 din/kg, ostale i šilje iznos od 160 din/kg. Niže su, takođe, bile cene karfiola, krastavca kornišona, paradajza, spanaća i zelja. Za razliku od njih skuplji su bili blitva, boranija žuta, boranija šarena, krastavac salatar, pasulj žuti, zeleni paradajz, patlidžan, tikvice i zelena salata.

Dominantna ponuda jabuka, grožđa i južnog voća i prva ponuda mušmule bila je glavna odlika zelene pijace Kalenić u Beogradu, protekle nedelje. Niže cene zabeležene su kod ananasa i maline, dok je poskupeo orah u odnosu na prethodni period. Topli i prijatni jesenji dani uticali su na dobru ponudu povrća na pijačnim tezgama.

Zabeležena su poskupljenja cvekle, crnog luka, paradajza, čeri paradajza i tikvica, dok su jeftiniji bili blitva, karfiol, krastavac salatar, rotkvica, šargarepa i spanać.

Nastavljen je trend dobre ponude voća i povrća na zelenoj pijaci u Čačku Grožđe se moglo pazarit po ceni od 180 do 200 din/ kg, za jabuku su kupci trebali da izdvoje od 80 do 150 din/kg, a za krušku od 120 do 150 din/kg. Slabija ponuda oraha, u odnosu na isti period prethodnih godina, uslovio je rast cene, pa je iznos varirao od 1.000 do 1.500 din/kg. Još uvek je dobra ponuda sezonskog domaćeg povrća, mada je cena paradjza varirala od 150 do 200 din/kg, dok su za papriku kupci trebali da izdvoje od 160 do 220 din/kg. Ustalila se i cena krompira, a varirala je od 100 do 120 din/kg.

Bolja je bila ponuda kupusa, pa je dominirao iznos od 30 din/kg. Prema izveštaju reportera iz Leskovca, protekle su sedmice na kvantašu u ovom gradu, bili skuplji banana, kruška, kupus, šareni pasulj, patlidžan i tikvica. Za razliku od njih jeftiniji su bili ananas, kivi, celer, karfiol, krastavac kornišon, krastavac salatar, paprika ljute, paprika šilja, paprika ostala, paradajz i zelene salata.

Izvor:agropress

PODELITE