”AGRORAZVOJ”-RASPODELA POLJOPRIVREDNIH MAŠINA IZ PROGRAMA PODRŠKE MLADIMA NA SELU

AKTUELNOSTI I DOGAĐAJI
“Agrorazvoj-valjevske doline” organizovalo je raspodelu poljoprivredne mehanizacije za 70 mladih poljoprivrednika, koji su letos konkurisali za Program podrške mladima u ruralnom području. Po rečima Gorana Marjanovića, direktora “Agrorazvoja” za ovu meru je opredeljeno 15 miliona dinara u 2023.godini a prema bodovnoj listi, od 100 prijavljenih , pravo za podsticaje u maksimalnom iznosu do 300 hiljada dinara ostvarilo je oko 70 mladih poljoprivrednih proizvođača.
” Kriterijumi za dobijanje podsticaja su podrazumevali da je poljoprivrednik nosilac poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji grada Valjeva, ne stariji od 40 godina. Uslovi su i da se isključivo bavi poljoprivrednom proizvodnjom na većoj obradivoj površini, kao i više članova u domaćinstvu. Cilj ove mere je da pokušamo da zadržimo na selu mlade poljoprivrednike, a možda neke i podstaknemo na poljoprivrednu proizvodnju. Najveći deo opredeljenih sredstava utrošen je za nabavku poljoprivredne mehanizacije, odnosno, priključnih mašina za primarnu obradu i deo za kupovinu priplodnog materijala. Nedostaje nam oko 6 miliona dinara da isplatimo sve poljoprivrednike, koji su konkurisali za ove podsticajne mere, i pokušaćemo da ta sredstva nadomestimo.”- kaže direktor Marjanović.
Milan Bojanić iz Lelića, ima 29 godina i bavi stočarstvom i ratarstvom zajednički sa bratom. Obojica imaju po troje dece.
” Uzeo sam kosu “gaspardo”, čija je vrednost 428 hiljada dinara, a uz podsticajna sredstva košta me 128 hiljada dinara.Zahvaljujem gradu Valjevu, “Agrorazvoju” i direktoru Marjanoviću, koji su omogućili mladim poljoprivrednicima povraćaj subvencija od 70 odsto. To je veoma povoljno. Moje gazdinstvo je na površini od oko 12 hektara a uzimam i zemlju u zakup. Brat i ja se bavimo mlečnim govedarstvom, posedujemo oko 50 grla, isporučujemo dnevno 500 litara mleka kompaniji “Imlek”. Sejemo pšenicu, kukuruz i raž, u proleće radimo senažu a u jesen silažu, kako bismo uvek imali dovoljne rezerve stočne hrane. Podsticaji su odlična mera podrške mladima da ostanu na selu i obezbede potrebnu mehanizaciju, da selo napreduje a ne da se gasi. Obradovala me je vest Ministarstva poljoprivrede da će od 1.januara 2024. godine državne subvencije dobijati poljoprivrednici koji obrađuju zemlju a ne vlasnici zemljišta.”- objašnjava Bojanić.
Za Nebojšu Birčanina iz Suvodanja, koji već sedam godina koristi državne podsticaje, podrška grada Valjeva i “Agrorazvoja” je , kako kaže, od velikog značaja mladim poljoprivrednicima za dalji opstanak i ostanak na selu.
” Sad sam nabavio drljaču sa “4 krila” za traktor. Prednost je u tome što mladi poljoprivrednici nabave novu mašinu za sumu koja po trenutnim cenama ne bi bila dovoljna za kupovinu polovne. U prethodnim godinama sam uspeo da obnovim i zamenim priključne mašine i skoro da sam kompletirao poljoprivrednu mehanizaciju u svom gazdinstvu. . Ove godine sam nabavio i tri priplodne junice uz subvenciju od 40 odsto i drljaču od 70 odsto.”- kaže Birčanin.
U prošlogodišnjem budžetu JP “Agrorazvoj” za Program podrške mladim poljoprivrednicima bilo je na raspolaganju 10 miliona dinara, a u 2023.godini pet miliona dinara više. Sa ovogodišnjih 100 miliona dinara grad Valjevo je druga lokalna samouprava u Srbiji po visini izdvojenih sredstava za razvoj poljoprivrede. U “Agrorazvoju” očekuju da u 2024.godini budžet za agrar bude 120 miliona dinara.
izvor: https://va014.info/jpagrorazvoj-raspodela-poljoprivrednih-masina-iz-programa-podrske-mladima-na-selu/
PODELITE