CRKVA U PRIČEVIĆU PROSLAVILA HRAMOVU SLAVU

AKTUELNOSTI I DOGAĐAJI

Crkvi Prenosa moštiju Svetog Oca Nikolaja Mirlikijskog obeležena je hramovna slava.

U prisustvu velikog broja vernika, održana je sveta liturgija, polomljen je slavski kolač, a za sve goste priređena je trpeza ljubavi.

Crkva Prenosa moštiju Svetog Nikolaja u Pričeviću nalazi se u naseljenom mestu na teritoriji grada Valjeva, podignuta je početkom tridesetih godina 19. veka, pripada Eparhiji valjevskoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Hram Prenos moštiju Svetog Oca Nikolaja, pre 190 godina sagradio Joakim Vujić, književnik. Naime, prolazeći kroz Pričević 1828. godine video je drvenu crkvu brvnaru,te ga je to podstaklo da inicira izgradnju novog zdanja. Sredinom prošlog veka (1953 – 1954) dograđen je zvonik, te Hram u Pričeviću poprima sadašnji oblik. Međutim, uočljivo je da je sa spoljne strane počelo urušavanje jer ’90. godina kada je rađena sanacija, krov nije podaščan, te je tokom godina postao talasast, usled čega počinje da prokišnjava. Sve to dovodi do sada već očitih oštećenja ovog starog zdanja koje je podignuto bezmalo pre punih dve stotine godina. 1957. godine dozidana priprata, sa zvonikom, koji se stepenasto sužava prema vrhu.

Nedaleko od sadašnjeg Hrama, na mestu nekadašnje crkve brvnare, postavljen je krst kao potsetnik na svetilište iz XIX veka. Hram Svetog Oca Nikolaja u Pričeviću smešten je u divnom prirodnom okruženju, te obzirom na starost objekta, zaslužuje posebnu pažnju.

 

PODELITE