CRNI PARADAJZ UNIŠTAVA ĆELIJE RAKA

POLJOPRIVREDA ZDRAVLJE

Neobični crni paradajz (kumata) visokog prinosa. Ova sorta je sve interesantnija organskim proizvođačima. U moru raznih sorti pojavio se i crni paradajz, koji postaje sve popularniji među proizvođačima i potrošačima.

Američki naučnici ukrstili su ljubičasti paradajz bogat antocijaninom (antioksidans koji pomaže i u borbi protiv dijabetesa i gojaznosti) sa crvenim paradajzom. Tako su došli do crnog paradajza, koji se smatra najzdravijim. Ova vrsta paradajza nije slatka poput crvene. Ima više slan ukus, što ga čini dobrim i u pečenim jelima i u salatama.

U plodovima kumata sadržaj fruktoze je veći nego u plodovima sorti sa crvenim ili narandžastim plodovima. Biljka kumata je zelena i slična vegetativnoj masi klasično obojenih sorti paradajza. Uzgoj kumata se ne razlikuje od uzgoja bilo koje druge sorte paradajza, ali treba obratiti pažnju na pH reakciju zemljišta i na ishranu. Crni paradajz je jedna od retkih biljaka koja sadrži antocijanin, antioksidans koji ubija ćelije raka. Seme kumate možete naći putem internet prodaje cene se kreću u rasponu od 120 do 200 dinara za 10 semenki ovog paradajza.

Tekst: Snežana Birčanin

PODELITE