KAKO KORISTITI MED U POLJOPRIVREDI? KAO BIOSTIMULANS I ĐUBRIVO

ORGANSKA PROIZVODNJA POLJOPRIVREDA

Osim za ishranu i lečenje ljudi, med je lek i za biljke. Evo saveta kako ga pripremiti.

Bez pčela nema oprašivanja biljaka i većine naše hrane, to znamo. Ali one stvaraju med koji se osim za ishranu ljudi i narodnu medicinu može iskoristiti u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovaj pčelinji proizvod nije podložan kvarenju, jer sadrži malo vode i mnogo šećera. U takvoj sredini patogeni organizmi, poput bakterija, dehidriraju i uginu.

Biostimulans za seme

Jednostavan rastvor se priprema od meda i vode. Koristi se kao biostimulans, za aktiviranje semena, zalivanje i privlačenje insekata. U teglu stavite dve kašičice meda i prelijte sa 200 ml tople vode. Dobro promešajte. Seme stavite u platnenu kesicu ili gazu i držite potopljeno u rastvoru šest sati, a zatim ostavite da se osuši.

Osim što će se aktivirati, brže klijati i niknuti, ovim postupkom na površinu semena se vežu korisne materije i minerali. Koristi se i za zalivanje mladih biljaka, jer jača koren, kao i za reznice. Za privlačenje oprašivača biljke se tokom cvetanja tretiraju ovim rastvorom.

Za ukorenjivanje reznica

Kada se reznice umoče u rastvor brže se ukorenjuju. Prirodni je antiseptik i štiti reznice od infekcija koje se mogu javiti na reznoj rani pre nego što ona zaceli i formira se koren. Tako se sprečava truljenje i propadanje reznice. Može se koristiti i sam med umesto rastvora, ali nabavite pravi, koji nije prerađen.

Još jedan recept za ukorenjivanje koji se lako priprema. Uzmite jednu supenu kašiku meda i dve šolje tople vode. Čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli sledeće dve sedmice na tamnom mestu. U dobijeni preparat umočimo reznice koje se u proseku ukorene za dve sedmice.

Medna voda kao đubrivo

Od njega se može pripremiti odlično đubrivo za lisnate biljke. U litri vode se rastvore dve kašike meda. Dobro promešamo i zalijemo sobne biljke. Delotvorno je za lisnate, dok cvetne zalevamo pre cvetanja.

izvor: https://www.agroklub.rs/eko-proizvodnja/kako-koristiti-med-u-poljoprivredi-kao-biostimulans-i-dubrivo/83744/

PODELITE