U TOKU JE VEĆA ISPLATA SUBVENCIJA PO KOŠNICI

PČELARSTVO

Danas će biti isplaćena veća suma za subvencije po košnici, i sa njom će biti obuhvaćeno 78% zahteva, kojih je ukupno oko 18.500, što ujedno predstavlja poslednju isplatu u ovoj godini.

U sredu 7. decembra je predsednik SPOS-a imao prvi radni sastanak sa novom ministarkom poljoprivrede dipl. ekon. Jelenom Tanasković.

Sastanak je protekao u izuzetnoj atmosferi, razgovarano je o kompletnoj problematici pčelarstva, ministarka je izrazila spremnost da nam pomogne da svi naši ispostavljeni zahtevi budu uslišeni u granicama realnosti. O tome će se tek razgovarati u narednom periodu, te će na kraju Izvršni odbor SPOS-a usvojiti platformu za saradnju sa novim rukovodstvom Ministarstva poljoprivrede, koja će biti izložena predsednicima društava i udruženja SPOS-a na Saboru predsednika u Rači 22. januara 2023. godine. Pozvali smo i ministarku da tog dana po prvi put obiđe Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ”Naš med” doo i da prisustvuje Saboru. Ministarka se izjasnila da postoji mogućnost da će moći da prisustvuje, te da će se potruditi da tako i bude ako je nešto nepredviđeno ne spreči.

Razgovarano je i o subvencijama i njihovoj isplati. Prema trenutnom stavu Ministarstva, danas je poslednji dan isplate subvencija po košnici za 2022. godinu, te će do kraja dana biti isplaćena velika suma novca kojom će biti pokriveno 78% subvencija (zajedno sa dosadašnjim uplatama). Iako je ministarka Tanasković uspela da nam rebalansom obezbedi dodatnih 300 miliona dinara (zahteva ima za 971 milion), ovo je poslednja isplata u ovoj godini jer će se poštovati zakonska odredba koja kaže da se subvencije isplaćuju do utroška sredstava planiranih budžetom, a sa idejom da se od naredne godine uvedu kriterijumi za sve subvencije i da svi koji imaju pravo na njih budu i isplaćeni i to do kraja godine, te da se isplata ama baš nijednih vrsta subvencija više ne prenosi u narednu godinu.

Predsednik SPOS-a je ministarki preneo da više nego pozdravlja njenu želju da se isplata subvencija obavlja do kraja tekuće godine i to svima koji na njih imaju pravo shodno kriterijumima, ali i da će neisplaćivanje zaostalih subvencija svima koji su ove godine ispunili identične uslove, izazvati veliko nezadovoljstvo u svim granama poljoprivrede pa i pčelarstvu, iako zakon kaže da ne moraju biti isplaćene, jer su već godinama isplaćivane te se stekla takva praksa. Preneo joj je svoje ideje kako on smatra da to može da se prevaziđe na drugačiji način, te da svi budu značajno zadovoljniji, a kada Ministarstvo bude donelo konačnu odluku o tome, obavestićemo vas. Predsednik SPOS-a naglasio je i da smo mi jedina grana poljoprivrede koja je zatražila sopstvenu kontrolu jer osnovano sumnjamo da ima prevarnih radnji po pitanju registrovanog broja košnica, te da je neophodno da se i u drugim granama poljoprivrede formiraju ovakva odgovorna udruženja na nacionalnom nivou, kako bi se ceo sistem uredio, prevaranti razoružali i sklonili sa scene, a pravi poljoprivrednici dobijali ekonomski opravdane subvencije koje će se zaista investirati u razvoj pčelarstva, odnosno drugih grana poljoprivrede, gde su nepravilnosti takođe utvrđivane u prethodnom periodu i stotine je uhapšeno zbog toga. Kada se prevaranti razotkriju, biće mesta i za povećanje subvencija, ovako smo svi u ćorsokaku jer novca nikad nema dovoljno, pošto je podneto zahteva za preko 1.200.000 košnica.

izvor: spos

PODELITE