Najčešči razlog je prebrza promena u nivou vlage u zemljištu, ali postoje i drugi.
Ova je godina teška za uzgoj skoro svih biljnih kultura, a posebno je ugrožen paradajz kojem oscilacije u temperaturama, previše padavina od jednom, toplotni talasi – nikako ne odgovaraju.
Više je razloga pucanja
Borili smo se s plamenjačom, smrdljivim martinima, a kako je počeo da dozreva i sa pucanjem ploda.
Da li može bez plamenjače? Može, ali… Mladen Katić podelio je sedam saveta
Ovu pojavu uzrokuje upravo obilna kiša posle dužeg sušnog perioda. Prebrza promena u nivou vlage u zemljištu uzrokuje rast i širenje ploda brže nego što sama kožica može da raste. Takođe može da se dogodi i ako usledi pad temperature posle dugog perioda vrućine.
Osim zbog ovih, razlog može da bude preterano đubrenje azotom, manjak kalcijuma, preterano pinciranje i pogrešno zalivanje.
Vertikalno i horizontalno
Postoje dve varijante pucanja – vertikalno i horizontalno.
Vertikalno, poznato i kao radijalno pucanje duž bočnih strana ploda se obično događa tokom vrućeg i vlažnog vremena. Ono je opasnije za plod jer će on vrlo brzo da se ubuđa ili istruni. Može da dođe do zarastanja ovakve pukotine, ali kroz nju će verovatno da ulaze gljivice i bolesti.
Pucanje koje se pojavljuje u kružnom uzorku na vrhu ploda, okružujući peteljku poznato je kao koncentrično pucanje, ali često ne dođe do truljenja.
Šta s takvim paradajzom?
Čim uočite pukotine, paradajz odmah uberite, čak i ako nije zreo.
U slučaju da je oko tog dela već buđav, bacite ga jer takva buđ može da bude opasna po zdravlje.