DA LI STE ZNALI DA LIKER OD MUŠMULE ČISTI JETRU?

VOĆARSTVO I VINOGRADARSTVO ZDRAVLJE

Mušmula, ili divlja kruškica je plod koji je nepravedno zapostavljen, te ga sve ređe viđamo i u voćnjacima. Zri u jesen, jede se blago istrulela, i korisna je za mnogobrojne stvari, prepuna je vitaminom C i podiže imunitet pa nas tako štite od sezonskih virusa. Ako ste se već prehladili, one će vam pomoći kod kašlja. Trebalo bi da ih konzumiraju osobe koje imaju problema s konstipacijom tj. zatvorom, jer je dokazano da uspešno regulišu i pokreću probavu, takođe korisno je ako imate nadutost stomaka ili srtomačne bolove. Osim probave, regulišu nivo lošeg i dobrog holesterola u krvi i čiste jetru i bubrege.

Liker od mušmula

Sastojci:

– 600 g zrelih mušmula

– 500 ml rakije (lozovače ili šljivovice)

– 250 g šećera

 

Priprema: Mušmule dobro operite, zatim osušite i stavite u veću sterilizovanu teglu. Rakiju i šećer stavite u posudu pa na srednje jakoj temperaturi zagrevajte sve dok se šećer ne otopi. Prelijte sve preko mušmula i zatvorite teglu. Stavite je na tamno, hladno i suvo mesto pa je narednih sedam dana svakodnevno jednom promućkajte odnosno najbolje okretati teglu gore dole. Nakon sedam dana liker ostavite da miruje najmanje tri nedelje, a nakon toga ga možete procediti i sipati u flaše. Mušmule se najčešće beru dok su još tvrde i svetle pa se onda ostave da dozrevaju na suvom i hladnijem mestu. Zrele mušmule pre svega ćete prepoznati po boji. Kada su zrele postaju tamnosmeđe, vrlo mekane na dodir i ljuska im se „nabora“.

 

Tekst: Snežana Birčanin

foto: stil-kurir

PODELITE