Tamiarillo je voće koje spada u Familiju Solanaceae, istu familiju biljaka u koju spadaju paradajz, plavi patlidžan i paprika. Preciznije određeno, tamarillo spada u rod Solanum, zajedno sa krompirom i paradajzom. Veličine je nektarine, sa prilično jakom korom. Tamarilo je stablo sa velikim zimzelenim lišćem, koje raste do 3,6 m, Plodovi se na granama nalaze u vidu grozdova, a sazrevaju od oktobra do maja. Plod je bobica jajastog oblika, 5 x 6,5 cm,žute,crvene ili purpurne boje. Plod tamarilo se može koristiti u industriji i za ishranu. Plod se konzumira tako što se voćka prepolovi i konzumira meso iz nje.
Žuto voće se karakteriše slatkim ukusom koji podseća na ukus manga ili kajsije. Crvena sorta, koja se više uzgaja od žute, je kiselija. Od ovog voća se mogu praviti kompoti, može se dodavati čorbama ili da se pomoću njih prave štrudle u kombinaciji sa jabukama. Takođe, može se od njih praviti i sok, ukoliko se pomešaju sa vodom i šećerom i blenduju. Meso tamarila se odlikuje različitom slatkoćom i složenog je ukusa. Može se porediti sa kivijem ili paradajzom.
Pored toga, koža i meso voćke mogu biti i gorke, pa se obično ne konzumiraju kad su sirove. Razmnožava se uglavnom semenom i reznicama. Biljke se iz semena najčešće razvijaju sa jednim pravim stablom visokim 1,50-1,80m, pre razgranjavanja. Za razliku od ovih, biljke dobijene razmnožavanjem reznicama su žbunastije i sa povijenljim granama blize zemlji. Reznice za razmnožavanje se uzimaju u jesen ili proleće isključivo sa zdravih biljaka, za što se koriste jednogodišnje ili dvogodišnje grane.
Ako se pitate gde možete kupiti ovu egzotičnu voćku, možete je naći u većim marketima, ali cena je 2300 dinara po kilogramu. Takođe seme možete naci preko interneta 150 dinara za 3 semena ili 300 dinara po reznici.
Tekst: Snežana Birčanin
foto-baliorganic
PODELITE