U Pričeviću je održana velika manifestacija koja je spojila Ovčarsku izložbu sjeničke pramenke i Festival jagnjećeg pečenja. Okupljeni su stočari, proizvođači, ljubitelji dobre hrane i druženja, a sve sa ciljem da se tradicija ovih krajeva sačuva i nastavi.
Na izložbi je predstavljeno više od 200 grla sjeničke pramenke. Organizatori naglašavaju da iz godine u godinu raste interesovanje za priplodna grla, što je dokaz da ovčarstvo ima budućnost. Stručni žiri istakao je da su prikazana grla bila odličnog kvaliteta, ni po čemu slabija od onih iz izvornog područja.
Nagrade na izložbi dodeljene su u više kategorija:
- Starije ovce: šampion Marko Gavrilović iz Degurića (20.000 dinara), I mesto Kosta Andrić iz Dragodola, II Rade Živanović iz S. Osečine, III Zoran Petrović iz Zlatarića.
- Mlađe ovce: šampion Marko Gavrilović, I mesto Kosta Andrić, II Duško Mirković iz Kunica, III Zoran Petrović.
- Dviske: šampion ponovo Marko Gavrilović, I mesto Kosta Andrić, II Rade Živanović, III Nebojša Birčanin iz Suvodanja.
- Stariji ovnovi: šampion Aleksandar Stanarević iz Kamenice, I mesto Rade Živanović, II Milena Dobranić iz Lelića, III Milan Bojanić iz Lelića.
- Ostale kategorije (mlađi ovnovi i dvizci) takođe su imale svoje šampione i nagrađene uzgajivače.
Festival jagnjećeg pečenja
Na pečenju je učestvovalo oko 80 ekipa, svaka sa svojim načinom i tajnom spremanja. Najvažnije je, kažu učesnici, druženje i zajedničko vreme provedeno oko vatre.
Ekipa „Olimpijci iz Kamenice“, predvođena Aleksandrom Andrićem, došla je sa desetak članova da pomogne i da se druži, jer smatraju da tradicija mora da se čuva.
Iz Rebelja, sela ispod Medvednika, stigla je ekipa sa Milanom Nestorovićem. On ističe da je pravi ukus samo kada je jagnje sa Medvednika:
„Mora da bude masno, hranjeno na planinskoj travi, sa čistog vazduha. Vatra umerena, a pečenje polako. Ako jagnje ima oko 40 kila, peče se najmanje pet sati, da ne ostane živo i krvavo. Mi nismo došli zbog nagrade, već da se vidimo sa ljudima i da se družimo.“
Pobednici pečenja
- Prvo mesto: ekipa Šansa
- Drugo mesto: ekipa Stave
- Treće mesto: Milan Ilić
- Posebna nagrada za inovaciju: Miroslav Pusić – rolovana jagnjetina
Autor: Snežana Birčanin

