VIŠE CENE PIVA, A NIŽI KVALITET

AKTUELNOSTI I DOGAĐAJI

Prinos hmelja od 2021. do 2050. mogao bi da bude manji za 12 do 35 odsto, i to u svim značajnim evropskim područjima.

Stručnjaci smatraju da se na evropskom kontinentu u narednim godinama može očekivati poskupljenje piva zbog pada prinosa hmelja. Napomenuli su da će suše direktno uticati na količinu i kvalitet hmelja. Reč je o sastojku koji pivu daje prepoznatljiv ukus i miris, piše portal „Poslovni”.

Istraživanjem, koje je objavljeno u naučnom časopisu „Nature Communications“, konstatuje se da se širom Evrope dogodio pad kvaliteta i kvantiteta tradicionalnog aromatičnog hmelja. Prinos hmelja od 2021. do 2050. mogao bi da bude manji za 12 do 35 odsto, i to u svim značajnim evropskim područjima Evrope u kojima se hmelj uzgaja.

Smanjenje proizvodnje hmelja najviše će se osetiti u Sloveniji, Portugaliji i Španiji. U pojedinim delovima Evrope proizvode se citrusne, cvetne i voćne arome koje su popularne u mnogim pivima u Velikoj Britaniji.

Autori istraživanja su zaključili da će poljoprivrednici morati da pronađu način kako da se prilagode, a da bi ograničili uticaj suše na useve.

– Vrlo je izvesno da će suše u južnoj i srednjoj Evropi biti još veće, zato će područje na kojem se uzgaja hmelj biti potrebno proširiti za 20 odsto u odnosu na trenutnu površinu kako bi se kompenzovali  gubici – navedeno je u izveštaju.

Napomenuto je da je polovina zemljišta u Evropskoj uniji ovog leta bilo pogođeno sušom što je ozbiljno povećalo pritisak na proizvodnju hrane.

Foto: Envato

IZVOR:https://www.agrotv.net/ocekuju-se-vise-cene-i-nizi-kvalitet-piva/

PODELITE