ASFALT ZAMENILA LIVADAMA: OTIŠLA NA SELO, POKRENULA BIZNIS I NIJE SE POKAJALA

POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

I ako mladi odlaze sa sela, svedočimo i obrnutim situacijama, kada mladi iz grada reše da se presele na selo. I hrana je osnovni motiv, jer se na selu uz malo volje može proizvesti dobar proizvod koji se lako plasira kupcima u gradu. Ova priča upravo to i pokazuje.

Nevena Antić sa mužem i dvoje dece Anjom i Nemanjom 2016.godina doselila se iz Beograda u selo Osladić nadomak Valjeva. Kako nam je u razgovoru rekla za portal magazin Srbijanka doselili su se sa namerom da pokrenu neku proizvodnju.

Prema rečima naše sagovornice Nevene „c imanje je bilo takoreći neupotrebljivo. Vremenom smo ga adaptirali za osnovne potrebe za zivot, i polako ga dorađujemo i dalje. U međuvremenu smo zasadili maline, kupine, jagode, imamo dosta svog povrća koje takođe prerađujem u zimnicu. Svih ovih godina sam pravila slatku i kiselu zimnicu, ali od prosle godine sam proizvodnju uvecala mnogo puta. Samo u toku 2020. godine pripremila sam i prodala oko 4000 tegli i flasa različitih vrsta slatke i kisele zimnice. Mogu slobodno reći da sam prošle jeseni Beograd „osvojila“ sa mojim džemom od šljiva pečenih u rerni (oko 2000 tegli),kako od šljiva tako se džem od divljeg šipurka našao u centru pažnje. Pored džemova dosta sam prodala sirupa, slatkog, likeri. Ove godine pored standardne ponude rešila sam da proširim ponudu i probam da preradim i biljke, pa sam tako od aprila krenula sa sirupom od maslačkaa i mlade koprive, pored toga sam počela da pravim i sokove bez šećera za ljude koji imaju zdravstvenih problema, pa ne koriste secer u ishrani.

Sada trenutno prerađujem divlju kupinu i kupinu u sirupe i slatko. Soka i sirupa od maslačka, koprive, zove i divlje nane samo u toku ove godine do sada sam prodala oko 800 flaša.A u toku nedelje krećem i sa šljivom jer sav džem od šljiva sto sam pripremila prošle godine, prodala sam već u novembru, i cele zime se tražila tegla više,ali nažalost nisam imala zaliha.“ Ova mlada i uspešna domaćica gazdinstvo vodi sama i kako nam je rekla radi koliko stigne, muz pomogne koliko može sa vremenom, jer pored toga što radi na gazdinstvu, on radi i u jednoj lokalnoj firmi.

Tekst: Snežana Birčanin Foto:magazin Srbijanka

PODELITE