U različitim zemljama postoje različite verzije ovog likera, ali u svakom receptu osnovu čine umućena jaja. Može se piti ili koristiti u pripremi dezerta.
Imajte na umu da je reč o izuzetno kaloričnom i hranljivom napitku, koji treba konzumirati umereno. Žumanca su u ledenim zimskim danima blagotvorna za zdravlje, jačaju imunitet i otpornost organizma, i povoljno utiču na rad bubrega, jetre i mozga.
Liker od jaja se čuva u frižideru i servira potpuno hladan. Služi se u širokim čašama za punč i dekoriše cimetom. A evo kako ga pripremiti:
Pomešajte litar mleka, nekoliko karanfilića i malo cimeta u šerpi za kuvanje, i zagrejte par minuta na tihoj vatri.
U posebnoj posudi umutite deset žumanaca sa 300 g šećera, tako da se dobije penasta masa, pa postepeno dodajte začinjeno toplo mleko, uz neprestano mešanje. Sve zajedno prebacite u šerpu i kuvajte nekoliko minuta.
Smesa treba da se zgusne, i nipošto ne sme da zagori, jer će poprimiti neprijatan miris, koji bi upropastio liker. Gotovu tečnost procedite, a kada se ohladi, dodajte 400 grama slatke pavlake, dve kašičice ekstrakta vanile, 250 ml ruma i muskatnog oraščića po ukusu.
Ovako pripremljen liker može u frižideru trajati desetak dana, pa i malo više. Umesto ruma možete upotrebiti i rakiju neutralne arome, kao i konjak.
Foto: Envato