CENA MALINA IDE I DO 700 DINARA, ALI NA TEZGAMA

POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

Dok je otkupna cena „crvenog zlata“ ove godine dosta niža nego prethodne, i još uvek je pod velikim znakom pitanja, maline na pijačnim tezgama papreno koštaju.

Prve domaće maline stigle su u prodaju i nimalo nisu jeftine.

– Kilogram malina sada košta 600 dinara, a zavisno od kvaliteta mogu ići i do 700. Potražnje kupaca ima, jer znamo svi koliko su maline zdrave, ali retko se dešava da neko kupi kilogram. Mahom se uzima po 200 grama malina koje se posebno pakuju u kutijice i prodaju za oko 150 dinara – kaže za RINU prodavac voća na čačanskoj pijaci.

Berba malina u većini malinogorja već je počela, a uprkos lošim vremenskim uslovima koji su desetkovali rod potražnja za beračima je ogromna.

– Dnevnica je oko 4.000 dinara, plus smeštaj i hrana, mada pojedini plaćaju i više, pa dnevnica ide i do 6.000 dinara u pojedinim malinogorjima. Dobre radnike je teško naći. Iz godine u godinu sve je teže pronaći one koji žele da se bave ovim poslom i ostvare, doduše jednokratnu, ali dobru zaradu – kaže malinar Ivan Tomić.

Imajući u vidu da je ovo početak sezone i da su se domaće maline tek našle na tezgama, prodavci kažu da će cena ovog voća ići nadole, a samim tim i „nabolje“ kad je u pitanju budžet građana.

Foto: Envato

PODELITE