OD ZRNA JEČMA I SPELTE NAPRAVILI SUPER HRANU

POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

Veganski proizvod iz okoline Valjeva poneo je priznanje “Najbolji ukus Srbije” i to tako što su mu nutritivnu vrednost proizvođači uvećali za čak 600 odsto! Reč je o zrnima ječma i spelte, najbližeg srodnika pšenice, koje gaje Zorica i njen suprug Petar Dobrivojević.

Iako veganska, može biti super hrana: Nutritivnu vrednost zrna ječma i spelte uvećali za 600 odsto!

Supružnici su, naime, iz naklijalog semena ove dve žitarice “izvukli” eksplozivnu embrionalnu energiju klice, tako da iako veganski, ovaj proizvod koji uzgajaju na svom gazdinstvu od oko pola hektara u Kotešici kod Valjeva, spada u takozvanu super hranu.

– Japanac Hagivara je još sedamdesetih godina prošlog veka u Kaliforniji zasejavao seme u zemlju, zatim kosio i sušio, od čega je stvoren svetski brend “Zelena magma”. Da bi odskočili u tom pogledu, u literaturi smo pronašli da je mnogo bolje energiju iz klice „izvući” kada se seme samo kvasi vodom, bez dodavanja prirodnih ili hemijskih supstanci. Na ovaj način se i do 600 posto uvećava nutritivna vrednost nego obično što biljka ima u sebi ili zrno koje jedemo u brašnu ili na neki drugi način. Mi smo dobili jedan proizvod koji spada u grupu mikrobilja koje čini najkvalitetniju hranu – objašnjava Petar Dobrivojević način na koji su poboljšali nutritivnu vrednost zrna ječma i spelte, koju gaje u organskoj varijanti, samo uz upotrebu stajnjaka i mikrobioloških đubriva.

U kategoriji veganske hrane zrna ječma i spelte porodice Dobrivojević su dobila priznanje "Najbolji ukus Srbije"

Foto: privatna arhiva / Ustupljene fotografije

U kategoriji veganske hrane zrna ječma i spelte porodice Dobrivojević su dobila priznanje „Najbolji ukus Srbije“

Zbog toga je usledilo i odgovarajuće priznanje – značka “Najbolji ukus Srbije” u kategoriji veganske hrane na beogradskom “Ukus festu”, festivalu najbolje ručno rađene zdrave hrane u malim serijama.

– Proces proizvodnje zavisi od temperature, ali od momenta zasejavanja semena u tacne uz konstantno kvašenje vodom, treba da prođe desetak dana. Kada biljke dostignu visinu od 10 santimetara, što je najidealniji porast kako bi se iz njih iskoristio što veći procenat korisne materije, biljke se šišaju. Nakon toga, idu na ceđenje i zamrzavanje ili na liofilizaciju, odnosno, izvlačenje vode i pretvaranje u praškasti oblik. Trenutni kapacitet proizvodnje je do jedne tone zrna – objašnjavaju Dobrivojevići.

Kako kažu, speltu i ječam su izabrali je ove žitarice u sebi sadrže sve što je potrebno ljudskom organizmu.

Posle zemalja regiona, prodaja zrna ječma i spelte proširena je i na Austriju, Nemačku, Švajcarsku...

Foto: privatna arhiva / Ustupljene fotografije

Posle zemalja regiona, prodaja zrna ječma i spelte proširena je i na Austriju, Nemačku, Švajcarsku…

– Pre 12 godina počeli smo sa proizvodnjom zaleđenog soka, a u poslednje četiri godine radimo liofilizaciju. Liofilizovana spelta i ječam su se dobro pokazali u kombinaciji sa drugim kvalitetnim proizvodima, kao što su sokovi, latice ruža i drugom hranom koja ih dopunjuje i stvara tu energiju koja je dobra za zdravlje. Utiče na imunitet i čišćenje organizma od toksina, a izdvaja ga enzim superoksid dismutaza koji je jako bitan za ljudsko zdravlje – pojašnjava zdravstvenu vrednost ovih veganskih proizvoda Zorica Dobrivojević.

Što se tiče tržišta za zrna ječma i spelte, kako kažu, u početku su proizvod u smrznutoj varijanti prodavali kupcima u Beogradu, Novom Sadu i drugim srpskim gradovima. Međutim, kada su prešli na liofilizaciju, prodaja se proširila u u okolne zemlje Severnu Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a potom i u Austriju, Nemačku, Švajcarsku i Kanadu.

izvor: https://www.blic.rs/biznis/privreda/iako-veganska-moze-biti-super-hrana-nutritivnu-vrednost-zrna-jecma-i-spelte-uvecali/wbehkbm

PODELITE