SIREVI SA SMEDEREVCA

POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

Poljoprivredno gazdinstvo  Tadić bavi se preradom kravljeg mleka. Pored standardne ponude sira i kajmaka Tadići prave i polutvrdi dimljeni sir. Sir napravljen od mleka masnoće minimum 20 procenata porodica Tadić iz Donje Bukovice, kod Valjeva, dimi na čistoj bukovini. Donja Bukovica je u Kolubarskom okrugu, u podnožju planine Medvednik. Sistem rada je na tradicionalan način, šerpa, smederevac.

„Obrađujemo oko četiri hektara, a jedan deo imanja su livade i pašnjaci. Sve što se seje koristi se za ishranu stoke. Imamo osam  krava, koje na dnevnom nivou daju  500 litara mleka i sve prerade u sir, kupuju i od komšija jer im se tržište proširuje, priča nam Aleksandar.

Planovi postoje da se taj broj poveća u budućnosti, ali videćemo kako će se sve odvijati“, priča nam Aleksandar Tadić.

„Mi preko 50 godina na gazdinstvu proizvodimo sir i kajmak. Otac i majka su zaduženi za proizvodnju, sestra i ja za prodaju i marketing.  Videli smo da treba da proširimo asortiman tako da smo počeli da pravimo dimljene polutvrede sireve, na ideju smo došli kada je bila korona, priča nam Aleksandar i dodaje: Svake godine učestvujemo na Sajmu šljiva u Osečini, tako smo i došli na ideju da pravimo i polutvrde sireve sa šljivom, koji mogu da kažem dobro se prodaju.

Imaju 19 začina koji stavljaju u sireve: origano, tucana paprika, kopruva, mirođija, sremuš, biber, bosiljak, beli liuk, vrganj, masline, orah, suve šljive….

Prvo su počeli da prodaju preko društvenih mreža, sada učestvuju na  Festivalima.

Zahvaljujući učešću na tim festivalima malih proizvođača proširili su  se na teritoriju Beograda i sada i tu mogu  da ponude  domaće proizvode.

 

izvor: https://domacinskakuca.rs/2023/05/29/na-smederevcu-nastaju-svi-sirevi/

PODELITE