TADIĆA SIREVI PROIZVEDENI PO ŠERPA – SMEDEREVAC TEHNOLOGIJI

HRANA I PIĆE POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA

Dobri poznavaoci prilika u okolini Valjeva pa i šire dobro znaju mesto gde mogu da kupe razne vrste domaćih sireva. Reč je o gazdinstvu Tadić iz Donje Bukovice. Mi smo jednog od članova porodice sreli na festivalu sireva u Beošoping centru gde je vredno radio na promociji ali i prodaji sireva iz porodične proizvodnje.

Ovih dana se za potrebe farme radi punom parom jer su u velikom poslu oko pripreme silaže za ishranu krava. „Pomagale su nam komšije i prijatelji. Inače, kukuruz smo posejali nešto kasnije ali bez obzira na to kvalitet zrna je odličan. Sve radimo na potpuno prirodan način i bez upotrebe bilo kakvih dodataka. Nama je to neophodno da bismo imali kvalitetno mleko jer je za naše sireve potrebno takvo mleko a sa druge strane samo tako možemo da održimo proizvodnju i kvalitet i da se održimo na tržištu kao proizvođači visokokvalitetnog sira“.

Dragan Tadić ima dvoje dece, on, supruga i deca rade zajedno na pripremi sirovina za jedan od najkvalitetnijih proizvoda valjevskog kraja – dimljeni kačkavalj.

Katarina Tadić je diplomirani inženjer saobraćaja i kaže da je struka jedno, a da se selo i tradicija vole i žive:“ Ovde sam odrasla i ne želim da se odreknem toga. Roditelji su me uz krave odškolovali i odgajili i vreme je da se ja odužim za to. Još su baba i deda započeli da rade sir i kajmak pre 40 godina. Došlo je vreme korone i shvatili smo da nam treba nešto trajnije od proizvoda pošto nije bilo moguće prodavati robu u svakom trenutku. Svaki od sireva koje proizvodimo je specifičan. Svi su dimljeni sa različitim ukusima , imamo preko 20 vrsta ukusa tako da smo zaokružili proces. Sve što proizvedemo je naše od početka do kraja i takođe prodamo sve kao naš proizvod“ kaže Katarina i dodaje da je njihova proizvodnja po specifičnom tehnološkom postupku zvanom Šerpa-Smederevac. Da ova tehnologija daje rezultate govori i veliko interesovanje za Tadića sireve.

Dok se mi upoznajemo sa Aleksandrom Tadićem potrošači neprestano prilaze, degustiraju, raspituju se i kupuju proizvode. „Trenutno imamo 8 krava ali je u planu da proširimo proizvodnju jer nam potrebe za sirevima rastu pa samim tim i za sirovim mlekom. Imajući u vidu da nam je potreban tačno određen kvalitet mleka moraćemo da povećamo broj krava. Kada su u pitanju sirevi oni su stari 20-30 dana. Različiti su u pogledu začina koje stavljamo. Pored već prepoznatljivih ukusa sa tucanom paprikom, biberom, peršunom, belim lukom i drugim sada u ponudi imamo i sir sa duvan čvarcima koji smo napravili povodom Festivala duvan čvaraka u Valjevu. Jeste da su čvarci skuplji od sira ali mi smo se odlučili da prilagodimo cenu i on je 1600 dinara a svi ostali su 1400 dinara. Naši sirevi se mogu kupiti i preko interneta. Trudimo se da brzo odgovorimo svim zahtevima kupaca“ raspoloženo priča Aleksandar.

PODELITE