Prvi prolećni pregled košnica

PČELARSTVO

Kad spoljna temperatura poraste i dostigne 18 stepeni, a vreme je lepo i bez vetra, može se pristupiti prvom prolećnom pregledu pčelinjih društava.

Ukoliko imate veći broj društava (sve preko 10), savetuje se vođenje evidencije o stanju u košnicama. U tu evidenciju obavezno se unosi:

1. Prisustvo matice
2. Površina zaleženog saća
3. Broj ’ulica’ zaposednutih pčelama
4. Procena stanja zaliha meda i polena
5. Kontrola prisustva bolesti i parazita

Ukoliko ste u jesen pri spremanju košnica uradili posao kvalitetno i kako treba, nećete morati da brinete oko daljeg napretka društva.

Dobro izimljena društva koja su zdrava i sa dosta hrane veoma lako prelaze iz stanja hibernacije u intenzivan razvoj potreban da bi se društva postepeno spremila za glavne paše – bagrem, lipu, livadu,…

Matice (ukoliko su obeležene) su veoma lako vidljive, što zbog obojenosti i veličine, ali i zbog načina kretanja i težnje da se zadržava na centralnim ramovima. Ocena kvaliteta rada matice u tom periodu se vrši samo na osnovu njene sposobnosti da zaleže veliku površinu ramova i ako je to zadovoljavajuće prelazi se na pregled popunjensti ulica.

Ako imate 5-6 dobro popunjenih ulica u LR i 4-5 kod DB košnica, smatra se da postoje sasvim solidna društva. Uporedo s tim utvrđuje se količine meda i polena. Svaka košnica koja ima manje od 6-8 kg meda smatra se da joj je potrebna dodatna hrana u vidu šečerno-medne pogače ili šećernog sirupa.

Kontrola prisustva bolesti vrši se pregledanjem legla (prisustvo krečnog legla, nozeme, kuge) i utvrđivanje broja mrtvih pčela na podnjači. Ukoliko je taj broj neuobičajeno veliki, potrebno je uzeti nekoliko pčela i poslati ih na analizu u nadležnu veterinarsku ustanovu. Ostale pčele i nečistoće sa podnjače potrebno je zakopati u zemlju ili spaliti kako zdrave pčele ne bi došle u kontakt sa njima.

Izvor: Poljoprivredne stručne službe Srbije
Foto: Cover Images

PODELITE