Nega kupine posle berbe

VOĆARSTVO I VINOGRADARSTVO

Budući da je kupina kao voćna vrsta višegodišnja kultura, od primenjenih agrotehničkih mera zavisi prinos, kvalitet kao i vek eksploatacije koji je 12 do 17 godina.

Nezi kupine nakon berbe potrebno je posvetiti punu pažnju, s obzirom na to da od toga u priličnoj meri zavisi rod u narednoj godini. Kupina rađa na dvogodišnjim izdancima na kojima se iz pupoljka u pazuhu listova obrazuju rodne grančice koje cvetaju i donose rod i posle toga počinju da se suše. Njihovim pravovremenim uklanjanjem direktno se utiče na bolji razvoj jednogodišnjih izdanaka kao diferencijaciju rodnih pupoljaka i pripremu celokupnog zasada za period zimskog mirovanja.

Posle završene berbe dvogodišnji izdanci su završili svoju funkciju, a ujedno su najviše izloženi napadu prouzrokovča bolesti i štetnih insekata. Uklanjanjem izrođenih izdanaka, kao i proređivanjem jednogodišnjih, preostali izdanci dobijaju bolju osvetljenosti, veće provetravanje i veće količine vode i hrane, a ujedno se mogućnost zaraze svodi na najmanju moguću meru.

Jesenjem đubrenju i osnovnoj obradi zemljišta takođe je potrebno posvetiti pažnju, budući da kupina ima korenov sistem koji sa pruža najviše na dubini nešto većoj od oraničnog sloja. Đubrenje kupinjaka može se obaviti organskim đubrivima 25-40 t/ha (najbolje dobro zgoreo stajnjak) i mineralnim đubrivima (nekim od kompleksnih NPK kombinacija) u količini od 400-500 kg/ha. Najbolje je uraditi agrohemijsku analizu zemljišta u zasadu, a potom se pridržavati preporuke za đubrenje.

Izvor: dipl. inž. Goran Svetozarević, PSSS Pirot

Foto: Pixabay

PODELITE