DANAS JE BADNJI DAN: BOŽIĆ JE PRED VRATIMA, ISPOŠTUJTE OBIČAJE I ČUDA SU MOGUĆA!

KULTURNA BAŠTINA

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta. Dan koji mu prethodi je Tucindan, a sam sutrašnji dan je dan praznika Božića. Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta.

Narodni običaji oko Badnjeg dana su dosta stari i do danas se dosta običaja izgubilo ili zaboravilo. U različitim krajevima, običaji se umeju razlikovati u nekim elementima, a u mnogim krajevima se dosta običaja izgubilo. Kombinacija toga doprinosi velikim razlikama u običajima od kraja do kraja i od sela do sela. Ipak, i pored tolike raznovrsnosti i razlika, ipak postoji i dosta zajedničkih običaja koji su vrlo slični.

Loženje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjištem. Loženje badnjaka je središnji element simbolike rađanja novog sunca, jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice. Mladi hrast je spaljivanjem davan ognju radi nove godine, a pregršti varnica bacane u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.

Domaćice će dan započeti pripremom posne trpeze za Badnje veče.

Svečana posna trpeza trebalo bi da sadrži: pasulj, ribu, baklavu, pogaču, pitu. Trpeza treba da odiše izobiljom, ali na jednostavan način. Cilj večere je okupljanje porodice u kući.

Najvažniji običaj za Badnje veče je da se ne ide u goste.

Ulice su prazne, jer su se svi „sjatili“ u kuću, da porodično dočekaju rođenje sina Božijeg Isusa Hrista. U praskozorje, pod udarcima sekire, jedan se mladi hrast oprašta sa suncem. Seče se sa tri udarca, tako da padne ka istoku.

Badnjak je simbol onog drveta, koje su, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji, da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus. NJegovo loženje je glavni deo ovog praznika, ali će badnjak od zore, do sumraka, ostati prislonjen uz kuću, i tek potom biti unet, uz posipanje žitom.

Badnjak se loži sa posebnim poštovanjem, i moli za zdravlje, sreću i mir.

Badnjak gori do Božića, nagoveštavajući novu svetlost koju donosi vera u novorođenog Hrista.

Božić je pred vratima – čuda su moguća!

izvor:https://www.magazin.novosti.rs/sr/zanimljivosti/vesti/vest/danas-je-badnji-dan-ispostujte-obicaje-bozic-je-pred-vratima-cuda-su-moguca/1487117

PODELITE