POSNI DELIKATES – PIHTIJE OD BOBA

HRANA I PIĆE

Pihtije od boba su idealno posno predjelo, koje ponosno možete izneti na sto, postili na ulju ili na vodi. Hranljive, zdrave, ali i izuzetno ukusne, neizostavni su deo posne trpeze tokom Vaskršnjeg posta. Sastojci su lako dostupni, jeftini, a sam proces pripreme je vrlo jednostavan. 

Za početak – šta da kupite? Pa najjednostavnije – oljušteni bob. Možete ga naći u svim bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane. Ako oljuštenog nema, možete uzeti i onaj u ljusci, ali to će vam malo otežati proces. Uglavnom, važno je da bude suv. Oljuštenog pola kilograma, ako ga ne nađete – kilogram boba u ljusci, jer velika količina otpadne pri skidanju opne. Sve ostale sastojke sigurno već imate u svojoj kuhinji – so, biber, beli luk, alevu papriku i po želji – zejtin.

Bob u ljusci ostavite da nabubri, a potom koristeći oštar nož oljuštite. Ako ste kupili oljušten, samo ga stavite u hladnu vodu preko noći. Prvu vodu treba baciti, a potom ponovo naliti hladnu vodu u dublju šerpu, i staviti bob da se kuva. Dodajte soli i bibera po ukusu, a pri kraju kuvanja i nekoliko izgnječenih čenova belog luka. Ako ne postite na vodi, dodajte i dve kašike zejtina, a ako pripremate za Veliki petak, taj korak preskočite.

Kuvanje je gotovo kad bob postane toliko mekan da se može pasirati i rukom, a gotovo sva voda uvri. Bob treba ocediti, i izmiksati ručnim mikserom, u blenderu ili ručno ako tako želite. Ako je smesa pregusta, slobodno razredite vodom u kojoj se bob kuvao. Dodajte još malo soli, bibera i svež beli luk po želji.

Sipajte masu u posudu koju ste prethodno nauljili ili nakvasili vodom, poravnajte, pa stavite da se hladi. Kada se ohladi isecite „na rombove“. Opet pravimo razliku: ako je post na vodi, pospite sa malo tucane paprike, a ako je na ulju, prelijte zaprškom od zejtina i aleve paprike.

Pihtije od boba ukusom podsećaju na humus, ali su čvršće. Mogu se služiti kao predjelo, ili prilog uz glavno jelo. Takođe, treba reći da nisu „rezervisane“ samo za vernike, već i za vegetarijance ili vegane.

Foto: Pixabay, Bokina kuhinja

PODELITE