MINA I MARTA MILIVOJEVIĆ – BLIZNAKINJE KOJE OSLIKAVAJU VALJEVO

ZANATSTVO

Predstavaljamo vam Minu i Martu Milivojević (21) iz Valjeva, bliznakinje koje svojim talentom oslikavaju Valjevo. Prenosimo Vam u celosti intrervju za portal magazin Srbijanka.

Koju srednju školu ste završile, koje godine i sa kojim uspehom? Uporedo smo završile dve srednje škole u periodu od 2015.-2019.godine. U Valjevu smo završavile srednju Ekonomsku školu – smer komercijalista-ogled, a u Šapcu školu Primenjenih umetnosti – smer restauracija. Obe škole završile smo sa odličnim uspehom. Svoj talenat usavršavale smo u likovnoj školi „Raskršće“ 4 godine (od 4. do 8. razreda).

Kada ste počele da se bavite slikanjem? Kako i kada ste počele da oslikavate murale? Kako doživljavate slikanje i šta Vam znači? Da li biste izdvojile neki poseban rezultat ili doprinos kada je Vaše slikanje u pitanju? Slikamo od kada znamo za sebe, počele smo od dečijih crteža na zidu,a uverene smo da će nam to biti i jedno od životnih opredeljenja. Najviše pažnje posvećujemo slikanju na platnu, ukrašavanju stambenih i poslovnih prostora, a ono što nam pričinjava posebno zadovoljstvo je oslikavanje dečijih školica, obdaništa i zdravstvenih ustanova. Poslednjih godina smo članovi Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja. Samo članstvo u udrženju nam zanči jer učimo veštine vizuelne komunikacije i bile smo deo tima u produkciji jako značajnih izložbi. Slikanjem dopunjujemo našu potrebu za lepotom, a svaki završeni rad ispunjava nas radošću. Možda imamo privilegiju u životu da naše radove kupuju ljudi koje volimo , tako da oni uvek ostaju sa nama. Ono što je nama posebno važno jeste to što sve slike radimo zajedno. Svi naši radovi koje smo posvetile deci , gradu i narodu su nam višestruko uzvratili ljubav koju smo uložile u n’jihovu realizaciju. Najveća nagrada nam je radost dece kada nas imitiraju dok crtamo jer nas podsećaju na to kako smo mi zavolele crtanje. Ono što možemo izdvojiti kao lične uspehe koji nam mnogo znače jeste: II nagrada na konkursu grada za sve generacije za najbolji kolorit grada Valjeva, to što smo upisale školu Primenjenih umetnosti , promocija izložbe o Prvom svetskom ratu u Vašingtonu , izložba Viposa povodom 40.godina od osnivanja kao polaznici te škole i aktuelna izložba posvećena deci sa Kosova i Metohije I našim velikanima koja je izložena na Trgu Živojina Mišića.

Da li možete da dovedete u vezu slikanje i studije? Trenutno smo 3.godina studija na Akademiji strukovnih studija zapadne Srbije-odsek Valjevo- smer poslovna informatika. Zahvaljujući razumevanju profesora u mogućnosti smo da ostvarimo odlične rezultate na Akademiji i bavimo se slikanjem i dizajnom, a sva stečena znanja na Akademiji su veoma primenjiva u praksi delatnosti za koje se pripremamo.

Da li ste korisnici stipendija? Nažalost ne, svakako bi nam stipendija dobrodošla imajući u vidu da živimo same sa majkom ona nam je glavna podrška u svemu. Na Akademiji smo jedni od najboljih studenata sa prosekom 9,11.

Da li se bavite još nekim hobijem? Pored toga što se bavimo crtanjem, pronašle smo se i u oslikavanju izloga za Novogodišnje i Božićne praznike ne samo na teritoriji Valjeva već i u dugim mestima u Srbiji. Lep je osećaj kada prolaznici zastanu pored vašeg dela i posmatraju kako sve to stvaramo i ulepšavamo grad u tom periodu. Pored oslikabanja bavimo se i bodyartom (izrada maski, tetovaže sa kanom i dr.). Na kojim izložbama ste do sada učestvovale? Kolektivna izložba škole „Raskršće“ 2012/2013 godine. Mini samostalna izložba u prostoru „Prezident“ u okviru izložbe škole „Raskršće“ 2013.godine. Samostalna izložba povodom 40.godina od osnivanja VIPOS-a 2019.godina.

Gde još mogu se pogledati vaša dela i radovi? Naše aktivnosti možete pogledati na Instagram profilu @twinsart_mm.

 

Tekst: Snežana Birčanin

PODELITE